Veelgestelde vragen

Lees alle ins en outs over de participatiewet op Samen voor de klant.
We hebben alles over de Banenafspraak voor u op een rijtje gezet. Lees het in de factsheet.
Alle deelnemers die AM match traint en bemiddelt naar werk hebben een uitkering en een geschatte loonwaarde tussen 40% en 70% van het wettelijk minimumloon. Neemt u via AM match iemand in dienst? Dan ontvangt u subsidie om de verminderde loonwaarde te compenseren. Zo kost het u niets extra. Als de werknemer zich goed ontwikkelt, kan zijn loonwaarde na verloop van tijd stijgen. In dat geval heeft u een productievere werknemer, maar ontvangt u dus minder subsidie. De loonwaarde en subsidiehoogte worden elke zes maanden opnieuw beoordeeld.
WSP Groot-Amsterdam zette alle subsidiemogelijkheden op een rij. U kunt ze hier allemaal bekijken.
De Participatiewet heeft als doel om mensen die nog niet deelnemen aan het arbeidsproces nieuwe kansen te bieden. In het sociaal akkoord zijn overheid, sociale partners en werkgevers overeenkomen dat werkgevers banen beschikbaar stellen voor mensen die niet in staat zijn zelfstandig het wettelijk minimumloon te verdienen. In 2025 moeten er 125.000 extra banen gecreëerd zijn, 100.000 bij reguliere bedrijven en 25.000 bij de overheid. Telt uw bedrijf 25 werknemers of meer? Dan bent u als werkgever verplicht bij te dragen aan de gestelde doelstellingen. Halen we dat aantal niet? Dan treedt de Quotumwet in werking, met maatregelen voor werkgevers die het toegezegde aantal banen niet halen. Lees hier meer over de Participatiewet.
Ja, elke medewerker die wij plaatsen wordt begeleid door een jobcoach. De vorm en omvang van de begeleiding zijn afhankelijk van de behoefte aan begeleiding en kan dus variëren per persoon, werkplek of werkgever.
Een jobcoach zorgt ervoor dat de randvoorwaarden voor een goede vervulling van de functie aanwezig zijn én blijven. Hij/zij begeleidt zowel u als werkgever als de medewerker bij zaken die spelen op en rondom werk. De coaching bedraagt doorgaans 1 of 2 uur per week, maar wordt specifiek met u als werkgever afgestemd.
AM match zoekt de best passende persoon bij de vacature die u te vergeven heeft, altijd kandidaten vanuit de Participatiewet. Waar nodig maken wij samen met u de vacature passend voor de kandidaat. AM match informeert u over subsidies en andere regelingen die bij elke kandidaat horen en organiseert dat u deze ook daadwerkelijk ontvangt. AM match begeleidt de medewerker en uw leidinggevende voor en tijdens het werk. Wanneer het tijdelijk niet goed gaat neemt AM match bepaalde verplichtingen van u over, zodat u zich kunt blijven concentreren op uw onderneming.
U taak is regelen dat de persoon die bij u werkt, gezond en veilig aan het werk is en blijft.
Als werkgever bent u gebaat bij continuïteit. Dat begrijpen wij. Helaas kunnen wij in geval van ziekte of vakantie geen vervanging regelen. Afspraken hierover maakt u onderling met uw werknemer.
Neemt u iemand met een handicap of ziekte aan? Dan kunt u gebruikmaken van looncompensatie bij ziekte. Dit wordt ook wel no-riskpolis genoemd. Hiermee bent u financieel verzekerd tegen uitval door ziekte. Lees meer over de no-riskpolis op wspgrootamsterdam.nl.
Een werknemer in dienst nemen brengt altijd risico’s met zich mee. Daarom heeft AM match een aansprakelijkheidsverzekering voor werkzoekenden in opleiding. Treedt de werknemer bij u in dienst? Dan vallen deze risico’s onder uw eigen verantwoordelijkheid.
In geval van ziekte kunt u gebruikmaken van looncompensatie. Dit wordt ook wel no-riskpolis genoemd. Hiermee bent u financieel verzekerd tegen uitval door ziekte. U leest er meer over op wspgrootamsterdam.nl.

 

Mijn vraag staat er niet tussen

Wilt u meer informatie of heeft u een andere vraag? Neem gerust contact met ons op. We helpen u graag.Wilt u meer informatie of kennismaken? Lees ons antwoord op veelgestelde vragen of neem contact met ons op om te overleggen over de mogelijkheden.

Neem contact op

Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger